
De ce sunt studiile in străinătate la mare căutare? Află de la Beatrix și Jeanine, studente în UK, care sunt diferențele între învățământul românesc și cel britanic.
De ce pleacă tinerii din România la studii în străinătate? S1E15
Maria Badiu
Gazda Emisiune
Profesor de Limba și literatura română, coach și trainer în domeniul dezvoltării personale, cu adolescenți, studenți și adulți.
Mihaela Olteanu
Gazda Emisiune
Coach și trainer de dezvoltare personală din pasiune, mămică interesată de ghidarea copiilor spre autonomie și leadership de sine, pasionată de evoluție constantă pe tot parcursul vieții.
Detalii Episod
Vedem tot mai des că tinerii din Romania aleg să caute facultăți din afara țării pentru a-și continua studiile. O fi vina unui sistem de învățământ învechit sau într-adevăr educația primită în altă țară oferă mai multe posibilități studenților? Descoperă direct de la sursă, de ce a studia în străinătate este ceva de dorit.
În acest episod, continuăm discuția despre oportunitățile de creștere dedicate studenților, alături de Beatrix Konyves și Jeanine Horgoș. Descoperim avantaje și dezavantaje ale traiului pe meleaguri străine, vorbim despre calitatea învățământului românesc din ultimii ani, dar mai ales, vom descoperi cum se vede România prin ochii tinerilor ce au ales să plece la studii in strainatate.
Ieșirea din zona de confort e un lucru foarte important. Să pleci în altă țară e cu totul altfel.
Beatrix Konyves
Deși se spune că familia este locul unde te pregătești pentru viață, școala este un factor influențator la fel de fundamental. Orele petrecute alături de colegii de clasă te formează din punct de vedere al capacităților de interacțiune și dialog cu diverse tipuri de personalități, un aspect crucial pentru viața de adult. Materiile studiate în profunzime – și poate uneori mult prea intensiv – te pregătesc din punct de vedere al culturii generale, dar oare te pregătesc acestea și pentru realitatea pieței muncii? De ce aleg tinerii din Romania sa plece, dacă profesorii sunt atât de profesioniști și dedicați precum se spune? Motivele sunt diverse, dar cert este că dialogul deficitar între Minister și cadrele didactice au transformat sistemul de învățământ, de-a lungul anilor, într-un câmp de bătaie: aleg ei o facultate fiindcă asta își doresc sau presiunea societății îi determină „să facă o facultate, numai să fie făcută”?

Noi, cei din Europa de Est și mai ales românii, suntem bine văzuți în universitățile de aici, pentru că suntem foarte buni; știm să ne gestionăm timpul și avem toate cunoștințele de bază care ne ajută mai departe.
Jeanine Horgoș
De ce aleg tinerii din Romania să plece din țară?
Adevăratele probleme ale sistemului și obstacolele cu care se confruntă tinerii români, se văd abia atunci când există un termen de comparație valid, și anume învățământul dintr-o țară dezvoltată. În ton cu această afirmație, Beatrix și Jeanine ne vorbesc despre aventura lor în Marea Britanie. Ce înseamnă să poți să-ți alegi ce să studiezi și să nu fii forțat să faci câte puțin din toate, cât de greu e să te întreții departe de casă și ce oportunități de dezvoltare profesională și personală se găsesc în afară, aflăm astăzi de la cele două invitate.
Deși la momentul actual pentru tinerii din Romania, dar nu numai, este mai dificil să urmeze o facultate în UK datorită Brexit-ului, există numeroase alte universități din străinătate care oferă educație de calitate și suport financiar. Cel mai important e să iei decizia în cunoștință de cauză, așadar fii sigur să te documentezi înainte de a aplica la o astfel de universitate.
Episoade Anterioare
Cum e viața de artist în Marea Britanie? S1E16
In viată avem nevoie de „slovă de foc și slovă făurită”. Descoperă ce hrănește motivația unui artist și ce înseamnă să fii curajos cu talentul tău.
Ce oportunități de creștere oferă Asociațiile de Tineret? S1E14
Tu știi cum vrei să-ți arate viitorul? Nu? Descoperă acum ce poți face în această privință!
Adaptabilitatea la schimbare înseamnă putere – Adevărat sau fals? S1E13
Descoperă cum să-ți găsești scopul în viață, dar mai ales de ce îndemnurile de a experimenta câte puțin din toate îți fac mai mult rău decât ți-ai imaginat.