In viată avem nevoie de „slovă de foc și slovă făurită”. Descoperă ce hrănește motivația unui artist și ce înseamnă să fii curajos cu talentul tău.
Cum e viața de artist în Marea Britanie? S1E16
Maria Badiu
Gazda Emisiune
Profesor de Limba și literatura română, coach și trainer în domeniul dezvoltării personale, cu adolescenți, studenți și adulți.
Mihaela Olteanu
Gazda Emisiune
Coach și trainer de dezvoltare personală din pasiune, mămică interesată de ghidarea copiilor spre autonomie și leadership de sine, pasionată de evoluție constantă pe tot parcursul vieții.
Detalii Episod
Când vorbim de creativitate, cel mai adesea talentul artistic este primul lucru la care ne gândim. Însă această trăsătură înseamnă mult mai mult.
În episodul de astăzi dezbatem pe larg ce înseamnă cu adevărat talentul și descoperim cu ajutorul invitatelor noastre, Beatrix și Jeanine, cum e viata de artist în Marea Britanie. Discutăm totodată despre perspectiva internațională asupra artiștilor și mai ales despre părerea societății românești vizavi de creatorii de pretutindeni. Mai mult decât atât, dacă vrei să afli cum sa iti activezi creativitatea, cu siguranță acest episod este un prim pas sănătos în acest sens.
Creativitatea este o trăsătură care ne colorează personalitatea.
Maria Badiu
Probabil te întrebi cum e viata de artist în România. Fără doar și poate, a fi creator de frumos este un drum plin de obstacole ce nu încetează să apară. Tinerii artiști nu numai că sunt foarte puțin încurajați să-și urmeze visul, ci sunt și sabotați la tot pasul. În cercurile actuale din România prevalează conexiunile, iar compensațiile de orice fel pentru munca depusă sunt mai degrabă o glumă proastă, decât o răsplată pentru eforturile depuse. Fondurile și bursele adresate artiștilor sunt greu de găsit și dificil de accesat, majoritar din aceleași motive. Într-o țară în care oamenii nu consideră arta indispensabilă, este evident că nu va exista nici sprijin pentru cultivarea ei. „Mi se pare că oamenii ar trebui să încurajeze mai mult artiștii. Suntem înconjurați de artă”, spune Jeanine. Chiar și așa, oamenii nu văd acest lucru, motiv pentru care nici nu consideră că este un domeniu din care poți construi o carieră.
E ok să răspunzi greșit în artă.
Jeanine Horgoș
Cum e viata de artist în Marea Britanie?
Fiind o țară mai dezvoltată decât România, din foarte multe puncte de vedere, oportunitățile pe care artiștii și tinerii în general le pot accesa sunt mult mai diverse. Pe lângă educația artistică luată în serios de către sistem și posibilitatea de a studia la facultate ceea ce îți dorești – fără a fi forțat să faci câte puțin din toate – UK oferă acces relativ ușor la finanțări și burse dedicate proiectelor artistice. Atâta timp cât tu ca artist îți iei în serios visul, sistemul de învățământ și asociațiile non-formale vor fi alături de tine. Un alt plus pe care Marea Britanie îl are, iar România nu, este faptul că există o organizare mult mai clară de partea celor care îți pot oferi ajutor în demersurile artistice. Pe când în România e greu să găsești o facultate cu specializarea dorită, iar să accesezi finanțare pentru proiecte e și mai dificil, în UK totul se simplifică.
În momentul în care știi ce faci și ce vrei să faci, îți poți modela talentul și poți ajunge la acea creativitate emergentă.
Beatrix Konyves
Creativitatea nu se măsoară doar prin talent artistic. Flexibilitatea în gândire, soluțiile multiple la diverse probleme și capacitatea de a avea o viziune, au drept punct comun creativitatea. Este extrem de important să existe manifestare artistică și la vârsta adultă. Viața personală, dar și cea profesională decurg mult mai ușor în acest fel.
Am aflat de la invitatele noastre cum e viata de artist în 2022, care sunt diferențele majore dintre societatea românească și cea britanică atunci când vine vorba de artă, dar și cum putem activa creativitatea ce există în fiecare dintre noi.
Bonus: Ce sunt aphantasia și hiperphantasia, care e legătura dintre artă și degradarea mintală post-crimă, dar și cum se manifestă creativitatea emergentă, poți descoperi în episodul de astăzi.
Episoade Anterioare
De ce pleacă tinerii din România la studii în străinătate? S1E15
De ce sunt studiile in străinătate la mare căutare? Află de la Beatrix și Jeanine, studente în UK, care sunt diferențele între învățământul românesc și cel britanic.
Ce oportunități de creștere oferă Asociațiile de Tineret? S1E14
Tu știi cum vrei să-ți arate viitorul? Nu? Descoperă acum ce poți face în această privință!
Adaptabilitatea la schimbare înseamnă putere – Adevărat sau fals? S1E13
Descoperă cum să-ți găsești scopul în viață, dar mai ales de ce îndemnurile de a experimenta câte puțin din toate îți fac mai mult rău decât ți-ai imaginat.