Vrei o școală ca afară? Află cum poți contribui la dezrădăcinarea metodelor de predare mult prea vechi, folosite de sistemul educativ românesc.
Educație pentru viitor – Se mai poate vindeca școala românească? S1E09
Maria Badiu
Gazda Emisiune
Profesor de Limba și literatura română, coach și trainer în domeniul dezvoltării personale, cu adolescenți, studenți și adulți.
Mihaela Olteanu
Gazda Emisiune
Coach și trainer de dezvoltare personală din pasiune, mămică interesată de ghidarea copiilor spre autonomie și leadership de sine, pasionată de evoluție constantă pe tot parcursul vieții.
Detalii Episod
Cu toții întâmpinăm nenumărate obstacole de-a lungul vieții. Ca și adulți, putem confirma că nu sprijinul și sfaturile promise și nelivrate de către sistemul de învățământ, ci experiențele anterioare, ne permit să fim mai pregătiți atunci când neșansa lovește din nou. În cazul tinerilor de azi, cu toate că școala promite să-i învețe cum să facă față situațiilor nefavorabile, observăm că există puține tentative de a face educatie pentru viitor într-un cadru formal. Așadar… mai are educația românească vreo șansă de a îndrepta lucrurile?
În acest episod, alături de gazdele emisiunii se află Mirela Pascu, fondatoarea Skills Up Academy #EuGândesc. Discutăm azi despre imperfecțiunile unui sistem educațional blocat în trecut, despre ce presupune formarea completă și viabilă a elevilor de succes, dar mai ales despre cum formăm tinerii români pentru un viitor în rapidă schimbare.
Orice sistem trebuie să rămână pe piață în momentul în care el încă poate să fie bifat de practică.
Mirela Pascu
Are Școala vieții un aport mai mare decât școala formală în ceea ce privește această educatie pentru viitor? Dacă metodele tradiționale de predare, care au luat naștere în secolul 18, dădeau roade până acum câteva zeci de ani, ultimele decenii ne-au dovedit că, odată cu progresul tehnologic, este esențial și incontestabil ca toate aspectele vieții să țină pasul. În caz contrar, vor exista diferențe uriașe între realitate și capacitatea populației de a se integra în societate și a duce o viață bună. Iar având în vedere că formarea unui om începe din primii ani de școală, instituțiile de învățământ ar trebui să fie cap de listă în ceea ce privește inovarea, adaptabilitatea și varietatea opțiunilor disponibile pentru elevi. Este acest lucru și realitatea școlilor din România?
„Fiecare generație este la fel de nepregătită. Sistemul de educație este la fel – și atunci, și acum”, spune Mirela. Coordonarea deficitară dintre Minister și cadrele didactice este principalul obstacol în calea formării unor oameni de succes. Nu se poate face educatie pentru viitor fără a conștientiza mai întâi că acesta nu arată ca în secolul trecut, că valorile și obiectivele individuale ale elevilor diferă foarte tare de cele ale tinerilor de acum 20 de ani și fără a înțelege că o societate care aspiră la standarde și performanțe înalte nu poate rămâne blocată în sisteme de mult apuse.
Una dintre problemele actuale ale sistemului de învățământ românesc este gândirea în sertare.
Mirela Pascu
Cum facem educatie pentru viitor?
Schimbarea e complicată, iar conștientizarea necesității de a face o schimbare este de două ori mai dificilă. Profesorii de azi sunt obișnuiți să trateze materialele educative pe bucăți; gândesc în ore de. Ori viața nu se întâmplă pe bucăți. Totul e conectat! Eșecurile continue de a forma tineri de succes prin aceleași metode folosite acum câteva decenii ar trebui să dea de gândit tuturor celor implicați în sistemul de învățământ românesc. Este evident că nu poți obține rezultate diferite printr-o metodă care a dovedit de prea multe ori că este greșită. Așadar, să ne gândim la cum putem face educatie pentru viitor, prin mijloacele corecte.
Iar fiindcă ne place să venim în ajutorul celor dispuși să contribuie la un viitor mai bun pentru tinerii din România, Mirela Pascu ne vorbește despre Skills Up Academy #EuGândesc, un proiect altfel, menit să ofere studenților ceea ce nu li se oferă în instituțiile de stat – mentorare, resurse și feedback constructiv.
Episoade Anterioare
Cum e viața de artist în Marea Britanie? S1E16
In viată avem nevoie de „slovă de foc și slovă făurită”. Descoperă ce hrănește motivația unui artist și ce înseamnă să fii curajos cu talentul tău.
De ce pleacă tinerii din România la studii în străinătate? S1E15
De ce sunt studiile in străinătate la mare căutare? Află de la Beatrix și Jeanine, studente în UK, care sunt diferențele între învățământul românesc și cel britanic.
Ce oportunități de creștere oferă Asociațiile de Tineret? S1E14
Tu știi cum vrei să-ți arate viitorul? Nu? Descoperă acum ce poți face în această privință!