Educație pentru viață: care sunt nevoile elevilor români? S1E03
Maria Badiu
Gazda Emisiune
Profesor de Limba și literatura română, coach și trainer în domeniul dezvoltării personale, cu adolescenți, studenți și adulți.
Mihaela Olteanu
Gazda Emisiune
Coach și trainer de dezvoltare personală din pasiune, mămică interesată de ghidarea copiilor spre autonomie și leadership de sine, pasionată de evoluție constantă pe tot parcursul vieții.
Detalii Episod
Știm că orice poveste are cel puțin două perspective. Așadar, când vine vorba de educație, lucrurile stau exact la fel. Nevoile elevilor de pretutindeni ar trebui să fie centrul oricărui sistem educațional, însă situația nu e roz.
Alături de Maria și Mihaela se află Raluca Spînache, elevă în clasa a IX-a. Prin ochii ei vom vedea realitatea sistemului de învățământ românesc și vom cunoaște adevărata față a multor lucruri care rămân blocate în sala de clasă. Vom descoperi cât de important este pentru profesori să iasă din bula metodei de predare tradițională, să se adapteze la nevoile elevilor și unei societăți în schimbare, dar și care sunt acele oportunități despre care auzim mereu că sunt numeroase, dar că tinerii nu profită de ele. O fi situația așa cum ne-o descriu “cei mari” sau cum ne-o arată copiii?
Elevul român nu este pregătit pentru viața relațională și profesională.
– Raluca Spînache
Probabil te-ai întrebat cel puțin o dată de ce elevilor le scade constant motivația pentru învățare. Desigur, evoluția rapidă a internetului și o paletă largă de opțiuni atunci când vine vorba de activități în afara școlii – dar care nu au neapărat legătură cu învățatul clasic – pare să fie răspunsul multor adulți. Cu toate acestea, lucrurile stau altfel. “Orele învechite și lipsa orelor de dezvoltare personală” sunt motivele principale pentru o atenție scăzută. Încăpățânarea unor profesori de a nu ieși din granițele unor metode de predare deprinse acum mult prea mult timp, sau neputința de a face acest lucru din diverse motive, sunt iarăși demne de luat în considerare.

Un alt aspect pe care mulți profesori îl pierd din vedere este starea de bine, atât personală, cât și a copiilor. Dacă nevoile elevilor se învârt în jurul empatiei, înțelegerii și comunicării deschise, este de datoria profesorului să se adapteze situației actuale și să ajungă la acea stare de bine. Numai în acest mod vor putea cele două părți să coexiste și să se dezvolte într-un mod benefic pentru viitor.
Multe din temerile elevilor sunt de fapt proiecții ale unui viitor incert.
– Maria Badiu
Contextul actual s-a dovedit a fi un obstacol în calea educației. Fie că vorbim despre întregul sistem de învățământ care se schimbă de la o zi la alta, fie că ne referim la anumiți profesori înrădăcinați în metode de predare de mult apuse și care se întreabă ‘de ce nu funcționează lucrurile?’, adevărul este același: elevii nu sunt tratați așa cum ar trebui să fie în anul 2022.
Tu cum ai grijă de nevoile elevilor tăi?
Cum le pregătești corpul, inima și mintea pentru învățare? Mai mult decât atât, cum îți pregătești TU corpul, inima și mintea pentru predare?
Episoade Anterioare
Motivarea profesorilor – Fundația unei educații de calitate S1E10
Descoperă în episodul de astăzi de ce educația de calitate în România depinde foarte mult de motivația profesorului.
Educație pentru viitor – Se mai poate vindeca școala românească? S1E09
Vrei o școală ca afară? Află cum poți contribui la dezrădăcinarea metodelor de predare mult prea vechi, folosite de sistemul educativ românesc.
Ce înseamnă educația pentru mediu în școlile din România? S1E08
Află ce ai de pierdut dacă nu te implici activ în protejarea mediului înconjurător, de la Elena Gaspar-Ion.