Poate învățământul românesc să genereze cariere de succes? S1E06
/
Poate învățământul românesc să genereze cariere de succes? S1E06

apr. 20, 2022 | TNT about Education

Află de la antreprenorul Sorin Epure dacă abilitățile și cunoștințele dobândite în școală se intersectează cu activitatea profesională din viața de adult.

Poate învățământul românesc să genereze cariere de succes? S1E06

by Eu Gandesc | The Naked Truth about education

Maria Badiu

Gazda Emisiune

Profesor de Limba și literatura română, coach și trainer în domeniul dezvoltării personale, cu adolescenți, studenți și adulți.

Mihaela Olteanu

Gazda Emisiune

Coach și trainer de dezvoltare personală din pasiune, mămică interesată de ghidarea copiilor spre autonomie și leadership de sine, pasionată de evoluție constantă pe tot parcursul vieții.

Detalii Episod

În episodul de astăzi îl avem alături pe Sorin Epure, antreprenor de succes și susținător al ideii de educație pe tot parcursul vieții. Alături de gazdele emisiunii, Maria Badiu și Mihaela Olteanu, discutăm despre modul în care elevii pot aplica în viața de adult abilități și informații asimilate prin metodele puse la dispoziție de către invatamantul romanesc.

Mulți dintre noi am fost deseori întrebați despre planurile de viitor, atunci când eram elevi, dar câți dintre noi ofeream și un răspuns concret vizavi de ceea ce ne doream? Destul de puțini. Adevărul este că numeroși tineri nu pot să ofere răspunsuri specifice atunci când li se adresează această întrebare. „Ei știu că vor totul (familie, casă, un loc de muncă bun) și vor foarte repede”, mărturisește Maria. Ori dacă toate aceste țeluri sunt atinse în cei 10 ani, care este următorul nivel?

Un proces de dezvoltare personală și de creștere și evoluție interioară, ne ajută să aflăm cine suntem cu adevărat și să descoperim ce ne face cu adevărat fericiți.

Maria Badiu

Din păcate, invatamantul romanesc nu deschide multe usi, din punct de vedere al opțiunilor pentru viitor. Cu toate acestea, există numeroase oportunități de perfecționare și dezvoltare prin activități extrașcolare pe care părinții pot să le ia în considerare, bineînțeles din „domeniile în care cred că copiii lor pot excela”, spune Sorin. Din punct de vedere profesional, o varietate de experiențe trăite încă de pe băncile școlii cu siguranță va face procesul obținerii unei cariere de succes mult mai ușor.

invatamantul romanesc si cariere de succes

Alături de invitatul nostru abordăm și tema educației la locul de muncă, subiect care lipsește de pe buzele multor angajatori. Un număr mare de antreprenori își privesc angajații ca pe simple resurse înlocuibile, așadar nu investesc timp în a le oferi posibilități de dezvoltare personală. De cealaltă parte, categoria de antreprenori conștienți de marele potențial uman -atunci când îi este oferită șansa de a crește – investesc în echipă. Sorin ne vorbește despre astfel de cursuri, pe care el le-a implementat în compania sa, și care dau roade. „Ideea mea este: înveți un pic – aplici un pic, înveți un pic – aplici un pic, ceea ce este foarte diferit de invatamantul romanesc, unde înveți mult și abia apoi aplici”, mărturisește el.

„A fi” aduce cu sine „a avea” și „a face”.

Maria Badiu

Este important să conștientizăm că succesul personal pe termen lung se obține prin creșterea de sine și mereu pornește de la „a fi”. Pentru un tânăr în căutarea unei cariere de succes, este la fel de important să existe răbdare în această călătorie a cunoașterii. Nimic nu se întâmplă peste noapte, iar lucrurile de valoare pornesc mereu de la propria persoană.

Tu ce părere ai despre invatamantul romanesc?

Sunt informațiile asimilate în timpul anilor de școală utili dezvoltării personale și profesionale pe tot parcursul vieții sau dimpotrivă – nu există interdependență între cele două?

Episoade Anterioare