Ce înseamnă pentru un elev succesul personal ? S1E05

Apr 13, 2022 | TNT about Education

Talentul literar și priceperea la matematică nu trebuie să se excludă reciproc. Descoperă cum să ai succes încă de pe băncile școlii!

Ce înseamnă pentru un elev succesul personal ? S1E05

by Eu Gandesc | The Naked Truth about education

Maria Badiu

Gazda Emisiune

Profesor de Limba și literatura română, coach și trainer în domeniul dezvoltării personale, cu adolescenți, studenți și adulți.

Mihaela Olteanu

Gazda Emisiune

Coach și trainer de dezvoltare personală din pasiune, mămică interesată de ghidarea copiilor spre autonomie și leadership de sine, pasionată de evoluție constantă pe tot parcursul vieții.

Detalii Episod

Suntem obișnuiți încă de mici cu ideea că vom avea succes numai dacă obținem note bune la școală și investim cât mai mult din timpul nostru învățând. Este acesta un mit sau e tocmai realitatea zilelor noastre?

Alături de gazdele emisiunii, Maria Badiu și Mihaela Olteanu, se află Oana Mitrofan, profesoară de matematică extrem de pasionată și dedicată carierei sale. Prin intermediul experiențelor sale, în acest episod descoperim dacă – și cum – se împacă tipul de gândire analitică necesar matematicii, cu gândirea creativă specifică limbii și literaturii române. Totodată, aflăm și dacă succesul personal poate fi atins încă de pe băncile școlii.

Orice motiv de a te dezvolta este un motiv bun, atâta timp cât este al tău.

Maria Badiu

A fi un elev strălucit la toate materiile este idealul multor părinți, în ceea ce-i privește pe copii. Mediul școlar însă, nu este pregătit să ofere toate uneltele de care tinerii au nevoie pentru a se potrivi acestui ideal, după cum mărturisesc chiar gazdele emisiunii. Mai mult decât atât, nici nu este nevoie, ca elev, să fii bun la toate! A fi un elev de 10 nu se referă numai la note, ci și la succesul personal, așadar primul pas este descoperirea pasiunilor, abilităților și viselor fiecăruia.

succesul personal

Ajungem maturi și nu știm să fim eficienți sau să ne facem planuri de viață, să perseverăm după eșec.

Maria Badiu

De la Oana aflăm care a fost parcursul său în descoperirea pasiunii care ulterior i-a devenit carieră, dar și motivul pentru care consideră că talentul literar și matematica nu trebuie să fie la poli opuși. Ea recunoaște că, deși acum are o carieră axată pe cifre, lectura a ajutat-o să înțeleagă mai ușor cerințele exercițiilor de matematică, materie care pune obstacole în calea multor tineri.

Dar cum ajung tinerii să conștientizeze ce contează cu adevărat pentru viitorul lor și ce definește succesul personal? Poate fi acest nivel atins încă de pe băncile școlii? Da! Oana împărtășește tuturor colegilor de breaslă câteva metode eficiente folosite chiar de ea.

Succesul poate fi atins în multe feluri. Cel mai important aspect al acestui proces este ca pilonul central să fie elevul și pasiunile sale, și nu capacitatea de memorare a unui volum uriaș de informație – care de multe ori este învechită -, rezultatele excelente la materii care nu prezintă interes pentru viitorul pe care și-l dorește sau notele de 10, obținute pentru a face pe plac părinților. Datorită perseverenței sale în a se cunoaște cu adevărat, Oana a reușit să devină o persoană organizată, să afle în ce domeniu își dorește să profeseze și să își facă planuri realiste de viitor.

Dacă ți-e greu să te transpui în mintea elevului și să găsești metode de a te conecta cu acesta, dar vrei să-i oferi șansa de a descoperi încotro se va îndrepta în viitor, în episodul următor vom vorbi despre educația pentru viață. Așadar, stai aproape și nu renunța să muncești și tu pentru succesul personal, alături de elevii tăi!

Episoade Anterioare