Dincolo de catalog și uniformă – Importanța comunicării profesor-elev S1E04

Apr 6, 2022 | TNT about Education

Descoperă alături de Dora Stauble, fost cadru didactic cu mulți ani de experiență, de ce este important să stabilești o conexiune cu elevii tăi înainte de a deschide catalogul

Dincolo de catalog și uniformă – Importanța comunicării profesor-elev S1E04

by Eu Gandesc | The Naked Truth about education

Maria Badiu

Gazda Emisiune

Profesor de Limba și literatura română, coach și trainer în domeniul dezvoltării personale, cu adolescenți, studenți și adulți.

Mihaela Olteanu

Gazda Emisiune

Coach și trainer de dezvoltare personală din pasiune, mămică interesată de ghidarea copiilor spre autonomie și leadership de sine, pasionată de evoluție constantă pe tot parcursul vieții.

Detalii Episod

Cu toții am avut cel puțin un profesor pe care-l ținem minte chiar și acum, la mulți ani distanță de finalizarea liceului. Ne amintim de el datorită materiei predate? Cel mai probabil că nu. Ne amintim de conexiunea reală pe care am avut-o cu ei.

Ca și cadru didactic la început de drum, a realiza că importanta comunicarii profesor-elev nu este de ignorat, poate face minuni. Dora Stauble, fostă profesoară de biologie și invitata noastră de astăzi, ne vorbește despre valoarea și semnificația pe care un profesor o are pentru elevii săi, pe termen lung.

Informațiile trec, cunoștințele se uită, dar pregătirea pe care le-o dăm pentru viață, este o componentă pe care o transmitem prin atitudinea noastră față de aceasta.

– Maria Badiu

Una din multele provocări ale modului de a face școală în ziua de azi, este impunerea silențioasă a unor responsabilități de a preda conform metodelor standard, chiar dacă elevul nu este capabil și pregătit să facă față, iar profesorul nu dispune de timp și resurse. Din păcate succesul încă se măsoară prin teste standardizate, neluând în considerare unicitatea fiecăruia.

importanta comunicarii profesor-elev si metode interactive de predare

Importanta comunicarii profesor-elev este deseori dată uitării, mai ales de către cadrele didactice care fac parte din sistem de mult timp. Copiii sunt copleșiți de necesitatea de a memora un volum mare de informație fără a înțelege la ce le e de folos în viață sau cum se conectează de alte materii. Interacțiunea dintre aceștia și profesori se limitează de multe ori la predarea tradițională, clișeicul “ascultat în fața clasei” și nelipsitele teste care rareori sunt echitabile pentru fiecare copil. Așadar, cum doborâm această barieră?

A fi profesor nu este doar o meserie.

– Dora Stauble

Dora Stauble ne vorbește din calitate de fostă profesoară, dar care încă este căutată și admirată de foști elevi. Din perspectiva unei persoane care a înțeles că importanta comunicarii profesor-elev presupune o trecere de cealalta parte a catedrei, ea ofera câteva sfaturi și propuneri cadrelor didactice care-și doresc să devină o mai bună variantă a lor.

Poate te întrebi: “și totuși, care este cel mai bun model educațional?” Ei bine, nu există soluția perfectă, însă adevărul incontestabil stă în faptul că pentru a scăpa de frica unui viitor incert, elevii trebuie să se simtă conectați de școală, de ceea ce se predă și mai ales de profesori.

Tu crezi în importanta comunicarii profesor-elev?

Spune-ne cum te conectezi la realitatea elevilor tăi și împărtășește-ne ce metode interactive de predare au dat roade la tine în clasă.

Episoade Anterioare