<br />
<b>Notice</b>: Undefined index: alt in <b>/home/eugandes/domains/eugandesc.ro/public_html/wp-content/plugins/seriously-simple-podcasting/templates/players/castos-player.php</b> on line <b>30</b><br />
EuGandesc
EuGandesc
Cum devii un antreprenor de succes S1E07
Loading
/
Cum devii un antreprenor de succes S1E07

mai 3, 2022 | NEXTprenor

Cum identificăm și, mai important, cum devenim un antreprenor de succes? Cum asigurăm reușita afacerii noastre și cum depăsim obstacolele de ordin emoțional ce pot fi întâmpinate pe parcurs? Dan Isai a dezvoltat, de-a lungul unui deceniu, o afacere sănătoasă – la propriu și la figurat – iar azi ne învață pe noi cum să facem același lucru!

Cum devii un antreprenor de succes S1E07

by #EuGândesc | NEXTprenor

În episodul de azi vorbim despre cum transformăm un vis în realitate, o idee într-o afacere și despre cum putem să impactăm societatea în care activăm. Gazda emisiunii, Ioana Erdei, alături de invitatul Dan Isai, fondatorul lanțului SaladBox, discută care sunt cele mai importante calități pentru a deveni un antreprenor de succes, dar și cum trebuie să ne raportăm la un esec in cariera, la rușine și la dezamăgiri, astfel încât să nu fim doborâți ci, din contră, să ne ridicăm mai puternici.

antreprenor de succes esec in cariera

Care sunt începuturile unei afaceri reușite?

Dan nu a beneficiat în timpul liceului de cursuri sau îndrumare în domeniul antreprenoriatului. Absolvind însă un liceu cu profil teologic, el a putut învăța importanța disciplinei și a principiilor, elemente ce s-au dovedit a fi de mare importanță în demersul său profesional. Deși a urmat ulterior studii universitare în afaceri internaționale, el nu atribuie succesul său antreprenorial acestora. Ce a condus, atunci, spre reușita profesională?

”De obicei conceptele bune veneau din America, ajungeau în vestul Europei, în București și după în restul orașelor; noi am început de la Cluj și ne-am dus în București, în Europa și în America ulterior.”

Dan Isai

Președintele american Theodore Roosevelt spunea ”Crede că poți și atunci lucrul este rezolvat pe jumătate”. Cum se transpune acest lucru în antreprenoriat? Foarte simplu. El se materializează prin ambiție, prin curaj și prin determinare. Aceste lucruri au fost înțelese de Dan care susține că începuturile unei afaceri reușite se datorează unei motivații puternice, unui apetit la risc dezvoltat și investirii a multă, multă muncă.

”Sunt o fire mai ambițioasă și totdeauna mi-am dorit mai mult, totdeauna mi-am dorit să încerc chestii noi, am avut apetit la risc.”

Dan Isai

Procesul nu este mereu roz, nici chiar pentru un antreprenor de succes. El poate necesita multe telefoane, bătăi de cap, poate prezenta începuturi modeste sau așteptări neîmplinite. Atitudinea pe care o urmărim, însă, în aceste circumstanțe, ne poate determina succesul sau, din contră, eșecul.

Cum construim un antreprenor de succes?

Am vorbit în trecut despre cele mai întâlnite greșeli în antreprenoriat, una dintre ele fiind lipsa încurajării oamenilor din jur. Dan face și el referire la acest aspect foarte important și ne sfătuiește să ne începem demersul profesional în companii mici, în care putem beneficia de susținere, mentorat și experiență, urmând ca abia apoi să ne ambiționăm suficient cât să exersăm pe propriile afaceri. Făcând asta, vom putea construi nu doar o afacere de succes, ci și un antreprenor de succes.

Care sunt calitățile necesare?

Am abordat alături de Dragoș Anastasiu, în primul episod al emisiunii NEXTprenor, cele mai esențiale trăsături ale unui antreprenor de success. Dan ne oferă și el o sinteză asupra a ce înseamnă să fii un antreprenor care aduce realizări nu doar afacerii sale, ci și comunității din care face parte.

Astfel, alături de cei 4 ”SĂ” înaintați de Dragoș, adăugăm următorii:

 • SĂ ȘTII SĂ LUCREZI CU OAMENII;
 • SĂ FII EMPATIC;
 • SĂ NU TE DEMOTIVEZI;
 • SĂ MERGI ÎNAINTE;
 • SĂ FII HARNIC;
 • SĂ FII CURAJOS;
 • SĂ FII INTEGRU.

Cum determini și cum asiguri integritatea unei afaceri?

Trebuie să înțelegem, în primul rând, că prin păstrarea corectitudinii nu facem un bine doar societății, ci și afacerii noastre. Prin contabilizarea tuturor tranzacțiilor îți crești atractivitatea pentru investitori și capabilitatea de a atrage fonduri. Dacă dorești să aflii mai multe despre contabilitatea unei afaceri, epiodul 5 al emisiunii NEXTprenor îți oferă răspunsul la toate întrebările.

”Faptul că ai lucrat corect de la început, chiar dacă cu costuri mai mari decat alții pe termen scurt, pe termen lung câștigi.”

Dan Isai

Având o statistică reală a activității, îți poți măsura afacerea și poți asigura extinderea acesteia.

Despre eșec în carieră

Inevitabil, într-o oarecare măsură, la un anumit punct, fiecare dintre noi ne-am confruntat cu ceea ce poate fi înțeles ca eșec, fie el profesional, academic sau personal. Ca antreprenori, este foarte important să dezvoltăm un mindset corect față de eșec. Dan ne oferă o serie de vorbe de înțelepciune:

 1. Eșecul trebuie înțeles ca o parte din proces;
 2. Eșecul trebuie asumat și, când se poate, reparat;
 3. Este OK să nu fi OK;
 4. Este în regulă să ceri ajutor.

La 10 ani de la inaugurare, brand-ul SaladBox se regăsește în peste 15 țări, urmând ca în curând să debuteze și pe piața Stetelor Unite. Încorporează mii de angajați, sute de locații și este departe de a se opri. Privind înapoi, dar și înainte, Dan pune un important accent pe aportul adus societății și pe cultura organizațională considerându-le elemente esențiale pe care un antreprenor de success trebuie să le urmărească pentru a aduce un plus valoare nu doar afacerii sale, ci și mediului din care provine sau în care activează. El susține că  devotamentul și credința în lucrurile mici îți vor aduce lucruri mari, credință în baza căreia brand-ul SaladBox a evoluat, într-un deceniu, de la un stand micuț într-un mall, la o prezență internațională remarcantă.

”Trebuie să știi care sunt lucrurile importante pentru tine și pentru ce trebuie să lupți, iar bani și restul o să fie efecte, dacă tu te ții de treabă și ești serios în ceea ce faci.”

Dan Isai

Așadar, SE POATE! Se poate în România, și se poate cu succes! Urmărește în continuare emisiunea NEXTprenor și lasă-te inspirat de poveștile antreprenorilor pentru ca într-o zi să auzim despre TINE și afacerea TA!

 

 

 

 

 

 

 

Ioana Erdei

Ioana Erdei

Gazda emisiunii

Episoade Anterioare