Tune in pentru a afla ce inseamna cariera de antreprenor. Dragos Anastasiu, antreprenor in serie, ne povesteste despre parcursul sau in acest domeniu si ofera sfaturi tinerilor.
Top trăsături esențiale pentru o carieră de antreprenor S1E01
Cariera de antreprenor este o carieră dinamică. Gazda emisiunii noastre, Ioana Erdei, alături de invitatul ei, Dragoș Anastasiu, discută în primul episod al emisiunii NEXTprenor despre cum a evoluat conceptul de antreprenoriat și care sunt trăsăturile esențiale acestei cariere.
Antreprenoriatul din România devine relevant în anii ’90 când, odată cu căderea comunismului, piața a fost liberalizată. Înainte de acest punct, prin antreprenoriat se înțelegea activitatea de a procura unt, ouă, carne și lapte. A urmat apoi o perioadă în care antreprenoriatul a fost des asociat cu idea de patron, cu șefia și cu politica.
”Suntem într-o combinație între patronatul vechi și antreprenoriatul de tip start-up.”
Dragoș Anastasiu
Această imagine critică și sceptică devine însă tot mai puțin întâlnită în rândul tinerilor. Schimbarea a fost facilitată de creșterea stimei de sine și de ușurința cu care accesăm azi informații și tehnologii noi. Datorită acestui fapt este important să cunoaștem care sunt acele trăsături de caracter pe care trebuie să le avem în vedere atunci când dorim să ne lansăm ca antreprenori.
Care sunt trăsăturile esențiale pentru o cariera de antreprenor?
Aceste caracteristici, identificate și sub denumirea de spirit antreprenorial, se cunosc după Cei patru SĂ:
- SĂ VEZI: a observa și identifica atât oportunitatea cât și nevoia sunt acțiuni necesare
- SĂ-ȚI PESE: asemenea medicinei, antreprenoriatul nu vizează persoana proprie ci bunăstarea altuia
- SĂ ACȚIONEZI: foarte des vorbim, visăm și ne gândim la ce vrem să facem, foarte rar însă și acționăm
- SĂ IUBEȘTI: dragostea ta pentru cei din jur va schimba lumea
Cum te ajută școala să-ți dezvolți o cariera de antreprenor?
Urmărește episodul de azi și află cum îți poate dezvolta școala empatia, gândirea critică, leadership-ul și spiritul de echipă.
Ce faci, însă, atunci când simți că școala nu îți asigură această dezvoltare? Dragoș amintește tuturor elevilor că puterea este în mâinile lor. Fii rebel! Ia atitudine! Urmărește acești doi pași esențiali în dezvoltarea ta în cadrul școlii:
- Găsește-ți pasiunea, zona de plăcere în care te simți bine și EXERSEAZĂ. Fă practic și experimentează!
- Identifică acei profesori care sunt în măsură să-ți livreze partea de atitudine și construiește alături de ei. Față de ceilalți profesori, comunică-le politicos și sincer dorința de a afla mai mult.
IOANA ERDEI
Gazda Emisiunii
DRAGOȘ ANASTASIU
Invitat
Episoade Anterioare
Cum ne ocupăm de managementul unei afaceri în studenție?
Dorești să începi o afacere, dar simți că viața de student pune stop ambițiilor tale antreprenoriale? Dănuț Renata ne povestește cum este posibil să îmbini cu succes două ambiții, atât cea profesională cât și cea antreprenorială.
Cum asigurăm o dezvoltare antreprenoriala constantă SIE14
Ești curios ce sfaturi au pentru tine antreprenorii tineri și de succes? Află de la Andreas Bălan, antreprenor de la 18 ani, de ce este importanta o dezvoltare antreprenoriala constanta și cum să îți depașești condiția și să atingi stelele și luna.