EuGandesc
EuGandesc
Cum ne ocupăm de managementul unei afaceri în studenție?
Loading
/
Cum ne ocupăm de managementul unei afaceri în studenție?

iun. 28, 2022 | NEXTprenor

Dorești să începi o afacere, dar simți că viața de student pune stop ambițiilor tale antreprenoriale? Dănuț Renata ne povestește cum este posibil să îmbini cu succes două ambiții, atât cea profesională cât și cea antreprenorială.

Cum ne ocupăm de managementul unei afaceri în studenție?

by #EuGândesc | NEXTprenor

În episodul de astăzi aflăm povestea unei tinere studente, a cărei ambiție și determinare au făcut-o să dorească mai mult de la viață, decât ceea ce profesia aleasă îî garanta deja. În baza acestui considerent, ea a ales antreprenoriatul ca vocatie iar la un an după se declară încântată și împlinită de decizia luată. Citește în continuare pentru a afla cum să realizezi cu succes managementul unei afaceri, astfel încât să atingi excelența atât în afacere, cât și în studenție.

managementul unei afaceri antreprenoriatul ca vocatie

 

 

De la un gând la o decizie

 

 

”Dacă în viață îți dorești ceva cu adevărat și daca acel lucru îți este mereu în gând, dacă el semnifică pentru tine o pasiune și practic te regăsești în acel lucru, atunci acel lucru trebuie să îl faci.”

Dănuț Renata

 

 

Astfel se materializează un gând, o idee, într-o carieră. Invitata noastră se declară o gurmandă înrăită în ale dulciurilor, motiv pentru care atunci când s-a aflat pusă în poziția de a-și alege domeniul de activitate, a știut că acesta  va fi în sfera produselor de patiserie și cofetărie. În cazul Renatei, decizia a fost întărită de o nevoie pe care ea a identificat-o pe piață: lipsa macaronsilor de calitate.

 

 

 

”Dacă nu există pe piață, astăzi, un macarons care să mă satisfacă, atunci îl voi face eu.”

Dănuț Renata

 

 

Astfel, motivată de un considerent subiectiv, dar și unul obiectiv, Renata a pus bazele afacerii ei.

 

 

 

Obstacole în managementul unei afaceri

 

 

”Eu am fost primul meu obstacol.”

Dănuț Renata

 

 

Gândurile, sau chiar vorbele, precum ‘nu are rost să începi’ sau ‘ce o sa spună lumea’ etc, gânduri care nu trebuiesc menționate deoarece cu siguranță fiecare dintre noi le-am avut, sunt deseori cel mai mare impediment în clădirea nu doar a unei afaceri, ci și a unui mind-set de antreprenor. Renata ne îndeamnă ca, după cum suntem învățați să nu îi lăsăm pe alții în calea drumului nostru, să nu ne lăsăm nici pe noi înșine în postura de deal-breaker.

 

 

 

”Fă-ți o favoare și dă-te la o parte din calea visului tău.”

Dănuț Renata

 

 

Pașii făcuți pentru a transforma o idee într-o afacere

 

 

Este foarte important ca, odată ce ți-ai setat mintea pe o idee, să faci lucruri practice pentru a transforma acea idee în ceva palpabil. Nu trebuie să ia instant forma unei afaceri, acel gând se poate materializa prin achiziționarea unui curs de instruire în domeniul ales. El poate însemna amenajarea unui spațiu de lucru, poate însemna documentare și studiu. Oricare ar fi primul pas pe care îl faci pentru a schimba statutul de idee în afacere, el trebuie să fie unul practic.

 

 

 

Cum asigurăm profitabilitatea într-un domeniu de nișă?

 

 

Din răspunsul Renatei vei afla că secretul pentru succes este asigurat de un element incorporabil în orice domeniu de activitate, cu precădere cel al produselor artizanale sau hand-made. Este vorba despre creativitate și spiritul de inovație, aducerea unui element de original în ceea ce faci. Lasă-te inspirat de tot ceea ce vezi în jurul tău, nu știi niciodată când și ce anume se poate dovedi a fi o idee revoluționară în afacerea ta.

 

 

 

”Orice lucru din lume te poate încărca cu creativitate. Absolut orice poate să fie o sursă de inspirație.”

Dănuț Renata

 

 

De la consumator la producător:

 

 

Te-ai întrebat vreodată cum te schimbă experiența de antreprenor? Cred că cel mai veritabil mod în care putem afla răspunsul la această întrebare este să trecem, într-adevăr, de la poziția de cumpărător la cea de vânzător/prestator servicii. Deși era pasionată de bucătărie și dulce toată viața, Renata nu și-a imaginat niciodată că, într-o zi, va transforma această pasiune într-o sursă de venit. Ea susține că ”cel mai bine cunoști un lucru în practică”, lucru care ar trebui să ne facă să sărim din scaune de dorință și ambiție. Te-ai întrebat vreodată cum e să fii antreprenor? Ce-ar fi să încerci și să afli?

 

 

 

Timpul: cea mai importantă resursă.

 

 

Cu siguranța ai auzit că în antreprenoriat este nevoie, mai mult sau mai puțin, de bani. Cât de des ai auzit însă de nevoia de timp? Ei bine, ai fi surprins să afli că aceasta este una dintre cele mai importante resurse, uneori chiar mai valoroasă decât cea financiară. Care este cheia în conservarea acestei resurse? Renata, în postura de studentă atât la master, dar și la licență, studentă care totodată conduce cu succes de mai bine de un an o afacere, are răspunsul pentru dilema noastră.

 

 

 

”Cheia principală este managerierea corectă. Dacă îți împarți corect timpul, acesta va fi în favoarea ta, și nu împotriva ta.”

Dănuț Renata

 

 

Cu acest gând în minte, trebuie ca mai departe să:

 

 

 

  • Îți organizezi un plan de acțiune;
  • Continui să faci ceea ce îți aduce împlinire în afacere;
  • Să lupți pentru scopul tău.

 

 

Cum evităm un burn-out?

 

 

În managementul unei afaceri este extrem de important să ne utilizăm corect resursele. În strânsă legătură cu cheia mai sus menționată, Renata are pentru noi o serie de principii care să ne ajute să evităm epuizarea:

 

 

 

  • În primul rând, te ridici;
  • Stabilești care sunt pașii necesari pentru îndeplinirea obiectivului;
  • Stabilești care este timpul necesar pentru fiecare activitate/obiectiv;
  • Îți aloci un timp de tamponare, un buffer time, pentru situații neprevăzute.

 

 

De ce să fiu antreprenor?

 

 

De ce să urmărești antreprenoriatul ca vocatie? Vă invităm să ascultați integral episodul 15 al emisiunii NEXTprenor pentru a auzi detaliat despre fiecare dintre aceste beneficii pe care antreprenoriatul le aduce:

 

 

 

  • Susținere financiară;
  • Creșterea stimei de sine;
  • Recunoaștere și apreciere;
  • Împlinire de sine.

 

 

Așadar, managementul unei afaceri, chiar și în timpul studenției, nu trebuie să fie imposibil. Renata are pentru voi un cuvând de încurajare, anume dacă faci ceea ce îți place, și o faci cu excelență, nu ai cum să dai greș. Pe final, amintiți-vă că e important să nu lăsați piedicile și vocile impunătoare (din interior sau exterior) să vă stea în cale și să alegeți să faceți lucrurile pe care vi le-ați propus.

 

 

Naomi Gherman

Naomi Gherman

Gazda emisiunii

Renata Dănuț

Renata Dănuț

Invitat

Episoade Anterioare

Despre etică și sustenabilitate în antreprenoriat S1E13

Despre etică și sustenabilitate în antreprenoriat S1E13

Descopera povestea tinerei care la doar 15 ani a reusit sa impresioneze juratii din Imperiul Leilor cu ideea ei inedita de afacere ce incapsuleaza etica, sustenabilitatea, responsabilizarea si constientizarea importantei sanatatii noastre si a mediului inconjurator, toate intr-un singur produs cosmetic natural.