Descopera povestea tinerei care la doar 15 ani a reusit sa impresioneze juratii din Imperiul Leilor cu ideea ei inedita de afacere ce incapsuleaza etica, sustenabilitatea, responsabilizarea si constientizarea importantei sanatatii noastre si a mediului inconjurator, toate intr-un singur produs cosmetic natural.
Despre etică și sustenabilitate în antreprenoriat S1E13
Episodul de azi ne prezintă povestea tinerei Petra Pătrănoiu, elevă care, la doar 15 ani, a pus bazele unei afaceri de produse cosmetice în care conceptele de etică, sustenabilitate in antreprenoriat și educație sunt principiile de bază pe care brandul 4Teens urmărește să le promoveze în rândul tinerilor.
De la nevoie la soluție
Invitata noastră știa de mică faptul că dorește să urmeze drumul antreprenorial. Oportunitatea de a face pasul deciziv a venit însă în urma identificării unei nevoi cu care nu doar ea, ci și tinerii din mediul apropiat se confruntau: lipsa produselor de cosmetică și igienă naturale. Astfel, observând cauzele și efectele acestei nevoi, Petra și-a luat inima în dinți și a demarat începuturile unei afaceri care să răspundă acestei cereri.
Sustenabilitate in antreprenoriat, etică, profit și succes
”Viitorul este în mâinile noastre!”
Petra Pătrănoiu
Petra suține cu tărie cauzele pentru care afacerea 4Teens luptă, anume sănătatea noastră și a mediului înconjurător. Pentru a transforma business-ul ei într-unul care să coincidă cu valorile personale, conceptele de etică, sustenabilitate in antreprenoriat și educație au constituit un must-have în procesul decizional și antreprenorial. Astfel, afacerea depășește granițele tradiționale și urmărește implicarea activă în educarea tinerilor cu privire la elementele mai sus menționate, prin campanii de informare, conștientizare și promovare.
Care este apogeul unui antreprenor?
La întrebarea aceasta, cei mai mulți dintre noi am identifica succesul ca fiind reprezentat de o remunerație considerabilă, de o reputație bună și popularitate sau de extindere/expansiune. Cu toate acestea, răspunsu Petrei denotă o nouă dimensiune a succesului, anume aceea de împlinire și dezvoltare.
”Încerc să fiu mândră de fiecare pas și de fiecare moment.”
Petra Pătrănoiu
Rețeta pentru a încorpora acest mind-set în viața nu doar antreprenorială, ci și personală, este, după vorbele Petrei ”să te bucuri atunci când faci și cel mai mic pas, să te motivezi să continui” și să înveți să te simți confortabil cu a fi inconfortabil.
Cum depășim situațiile stresante?
Continuăm căutarea acestei chei care să răspundă la veșnica polemică de ”cum depășim stresul”. În cariera ei, deși aflată la început, Petra s-a confruntat cu multiple situații care pot fi considerate cel puțin stresante și care pot, într-o oarecare măsură, instaura acea stare de panică pe care fiecare dintre noi încercăm să o evităm. Astel, bazat pe experiența ei, Petra te îndeamnă:
- Să-ți amintești mereu care este motivul pentru care mergi înainte, să te întorci mereu la DE CE-ul tău.
- Să ai o privire de ansamblu. Cum te ajută ceea ce faci azi în viitor?
- Să îți prioritizezi activitățiile în funcție de importanța lor.
Amintește-ți că, uneori, nu poți să le faci pe toate în același timp, iar o selecție și categorizare a priorităților este nu doar utilă, ci și importantă.
”Atâta timp cât dai dovadă de determinare și caracter puternic, poți face tot ce îți propui!”
Petra Pătrănoiu
Cum facem față Sindromului Impostorului?
Definit ca „un tipar psihologic în care un individ își pune la îndoială abilitățile, talentele sau realizările”, fenomenul impostorului este tot mai puternic întâlnit în rândul tinerilor. Situația este și mai nefericită atunci când, pe lângă aceste dubii interioare, suntem întâmpinați și de dubii din partea oamenilor din jur. În mijlocul unei astfel de situații, sfatul Petrei este unul la care merită să luăm aminte:
”Nu există perfect. Este mult mai bine să îți dai voie să faci greșeli și să înveți din greșelile respective pentru că doar așa evoluezi.”
Petra Pătrănoiu
Amintește-ți care e motivația ta și faptul că nici cel mai rău scenario posibil nu va pune un punct călătoriei tale.
Costul de oportunitate: viață socială sau viață antreprenorială?
Invitata noastră s-a considerat de mică o fire independentă și ambițioasă, motiv pentru care dorința de dezvoltare și determinarea de a deveni cea mai bună variantă a ei a îndemnat-o să se implice în foarte multe activități, de la care spiritul de inițiativă și excelență nu au lăsat-o să dea înapoi. Petra a împărtășit cu noi o listă de principii care o ajută să facă față acestor provocări:
- Prioritizează-ți activitățiile;
- Găsește un echilibru;
- Identifică direcția încotro te îndrepți;
- Permite-ți să te lași purtat de val.
Aceasta este povestea Petrei, o tânără elevă care, la doar 15 ani, poate trece în dreptul numelui și apelativul de antreprenoare și promotoare a conceptului de sustenabilitate in antreprenoriat. Sfaturile ei pentru voi, antreprenorii zilei de mâine, e să învățați să vă obișnuiți cu inconfortabilul, să învățați să dați drumul lucrurilor pe care nu le puteți controla și să încercați să învățați de la toată lumea câte ceva. Pentru a împlini acest din urmă sfat, vă invităm să ascultați și restul episoadelor NEXTprenor pe www.eugandesc.ro.
Naomi Gherman
Gazda Emisiunii
Petra Pătrănoiu
Invitat
Episoade Anterioare
Cum ne ocupăm de managementul unei afaceri în studenție?
Dorești să începi o afacere, dar simți că viața de student pune stop ambițiilor tale antreprenoriale? Dănuț Renata ne povestește cum este posibil să îmbini cu succes două ambiții, atât cea profesională cât și cea antreprenorială.
Cum asigurăm o dezvoltare antreprenoriala constantă SIE14
Ești curios ce sfaturi au pentru tine antreprenorii tineri și de succes? Află de la Andreas Bălan, antreprenor de la 18 ani, de ce este importanta o dezvoltare antreprenoriala constanta și cum să îți depașești condiția și să atingi stelele și luna.