Cum arată un profesor de succes în era schimbării? S1E01

Mar 16, 2022 | TNT about Education

Te lupți frecvent cu nepăsarea elevilor tăi și nu mai știi ce să faci? Sistemul de învățământ îți pune bețe-n roate? Există soluții! Alături de noi poți învăța cum să devii un profesor de succes, așa cum ți-ai dorit dintotdeauna.

Cum arată un profesor de succes în era schimbării? S1E01

by Eu Gandesc | The Naked Truth about education

Maria Badiu

Gazda Emisiune

Profesor de Limba și literatura română, coach și trainer în domeniul dezvoltării personale, cu adolescenți, studenți și adulți.

Mihaela Olteanu

Gazda Emisiune

Coach și trainer de dezvoltare personală din pasiune, mămică interesată de ghidarea copiilor spre autonomie și leadership de sine, pasionată de evoluție constantă pe tot parcursul vieții.

Detalii Episod

Discutăm frecvent despre starea de spirit a elevilor și analizăm modul în care aceștia se adaptează la un sistem de învățământ care de multe ori pare că e construit împotriva lor. Uităm că și profesorii sunt puși în aceeași postură.

În episodul de astăzi, Maria Badiu, cu vastă experiență drept profesoară de limba și literatura română și trainer pentru dezvoltare personală, și Mihaela Olteanu, antreprenoare și la rândul ei coach de dezvoltare personală, aduc în prim plan ambele fețe ale aceleiași monede: cum facem ca atât elevul, cât și profesorul, să ajungă la acea stare de bine mult râvnită? Cu alte cuvinte, ce face un profesor de succes în anul 2022 și cum încorporează dezvoltarea personală în viața de zi cu zi?

Un profesor este un educator de suflete.

– Maria Badiu

Deseori blamăm profesorii și felul în care se prezintă în fața generației tinere; observăm imediat fiecare mișcare greșită. Suntem mereu cu ochii pe bunăstarea elevilor – ceea ce nu este un lucru greșit – însă despre cadrele didactice și starea lor de bine nu se vorbește la fel de intens. Prin urmare, în acest episod ațintim lupa asupra educatorilor.

trainer pentru dezvoltare personala si profesor de succes

Există numeroase tipuri de profesori, spune Maria. Cum deosebim un profesor de succes, de cel care încă întâmpină obstacole? Ei bine, de la educatorul autoritar sau copleșit de responsabilități, la cel nesigur și sceptic vizavi de capabilitățile sale pedagogice, fiecare internalizează experiențele trăite în sala de clasă în mod diferit. Exteriorizarea sentimentelor acumulate duce așadar la diverse manifestări care se răsfrâng asupra elevilor: fie le limitează dorința de participare activă în timpul orelor, fie le stârnește imediat curiozitatea. În final, profesorul joacă un rol extrem de important în acest sens.

Elevii își doresc conectare.

– Maria Badiu

Am amintit că dezvoltarea personală este de interes pentru orice cadru didactic, cu atât mai mult dacă își dorește să fie profesor de succes. Unde ești acum și unde vrei să te afli în viitor? Vrei să fii aceeași persoană de azi sau vrei să ajungi la un nivel superior de cunoaștere a sinelui? E important de notat că un profesor asumat își acceptă succesele și insuccesele, analizează în mod realist punctul în care se află, iar apoi face pasul către mai bine. Printre metodele de a atinge starea de bine, Maria recomandă atât posibilități de îmbunătățire personală imediate, cât și pe termen lung.

Tu ești un profesor de succes?

Discuția nu se încheie aici. Așadar, dacă ești profesor și îți dorești să devii cea mai bună variantă a ta, atât pentru tine, cât și pentru elevii tăi, stai pe aproape căci urmează informații valoroase. Iar dacă ești student sau elev, ia-ți 5 minute pentru a înțelege și sufletul aflat de cealaltă parte a catedrei.

Episoade Anterioare