De ce să învăț contabilitate și economie? S1E04

Apr 12, 2022 | NEXTprenor

Care sunt cele mai importante noțiuni de contabilitate și economie pe care trebuie să le cunoască un antreprenor? Cum arată o relație stat-contribuabil sănătoasă și de ce trebuie să îmi plătesc taxele? Este contabilul o necesitate sau un moft? Află răspunsul la aceste întrebări de la Dragoș Doroș, expert în taxe și fiscalitate.

De ce să învăț contabilitate și economie? S1E04

by #EuGândesc | NEXTprenor

Știm, numerele pot fi complicate. Într-o afacere însă, acestea pot spune mai mult decât cuvintele. Află de la Irina Erdei și Dragoș Doroș care sunt cifrele din spatele unui business, de ce este importantă contabilitatea și ce trebuie să cunoști tu, în calitate de antreprenor.

contabilitate si economie  taxe si impozite

Am nevoie de cunoștințe de contabilitate si economie în antreprenoriat?

Evitarea acestei materii este un trend în continuă ascensiune în rândul tinerilor. Adesea considerată veche sau plictisitoare, contabilitatea suferă de un deficit de atenție și interes din partea elevilor. Lucrurile se schimbă atunci când ne dăm seama, ca antreprenori, că uneori nu e suficient să avem o idee bună, dacă nu avem resursele financiare pentru a o pune în practică. De unde știi ce resurse ai și de unde știi cu ce te susții? Aici intervine rolul crucial purtat de contabilitate si economie. Un antreprenor de succes trebuie să fie mereu conștient de cifrele pe care se bazează și de resursele de care dispune. În caz contrar, până și cea mai promițătoare afacere poate falimenta, iar asta extrem de ușor. Ce este o balanță, sau ce este un sold, ce este economia macro și cea micro, reprezintă întrebări la care trebuie să avem răspuns la orice oră din zi și noapte.

De aceea, pentru a avea succes, un antreprenor trebuie să cunoască cel puțin noțiunile de bază din contabilitate si economie.

Ce trebuie să știu?

Contabilitatea este o știință complexă, pentru înțelegerea căreia nu se găsesc scurtături. Într-o afacere se întâlnesc mai multe aspecte pe care un antreprenor trebuie să le cunoască, sau măcar să le înțeleagă: procesul de producție, resurse umane, distribuție și marketing etc. Printre acestea se află contabilitatea si economia. Studiul lor reprezintă o nevoie pentru orice antreprenor cu aspirații.

De ce se feresc românii de taxe si impozite?

În primul episod am vorbit despre modul în care perioada comunistă, dar și cea imediat aferentă ei, a afectat percepția românilor cu privire la antreprenoriat. Este, deci, o concluzie deductivă faptul că, așa-numita ”fugă” a românilor de la îndeplinirea obligațiilor financiare, a rezultat tot din regimul socialist. Trecerea de la economia planificată și centralizată la cea liberalizată a influențat comportamentul și concepția românilor cu privire la relația stat-antreprenor.

Perioada de tranziție a trecut și, foarte important, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a beneficiat de semnificative procese de modernizare. În momentul de față, achitarea taxelor în România se realizează cu mare ușurință. Totuși, trebuie să ai un contabil care să se ocupe de aceste sarcini.

Astfel, sunt două lucruri pe care un viitor antreprenor trebuie să le înțeleagă:

  1. Plata taxelor este esențială pentru a-ți crește o afacere sănătoasă și profitabilă, pe care mai apoi să o vinzi;
  2. Este important ca un antreprenor să aibă impregnată cultura de a delega, pentru ca el să se poată concentra pe antreprenoriat.

”Secretul este că, dacă ai un business care este la zi cu toate obligațiile, nu ai de ce să îți fie frică, iar lucrurile ar trebui să meargă bine.”

Dragoș Doroș

România și Suedia: ce diferă între cele două?

Invitatul emisiunii prezintă în continuare un model de relații antreprenor-stat sănătoase, ilustrând dinamica tărilor nordice. În aceste zone, conformarea voluntară la plata taxelor este de 99%, iar faptul acesta se datorează încrederii pe care oamenii o acordă organelor de conducere.

”Gradul nostru nu va fi de 99% până când, la nivel de societate, nu va exista un sentiment de încredere că banii de la buget se cheltuie cu rigurozitate – problemă fundamentală care, încet, se schimbă.”

Dragoș Doroș

Ce poți face chiar azi pentru a învăța, pe înțelesul tău, despre contabilitate si economie?

  1. Realizează-ți bugetul. Întocmește-ți portofelul pe hârtie. Pentru 30 de zile, îndosariază bonurile fiscale iar la final de lună trage linie. Pe ce ai cheltuit banii? De unde poți economisi și care sunt acele cheltuieli de care te poți lipsi?
  2. Citește despre marile afaceri din era industrială.

Totodată, Dragoș are un sfat important pentru voi, viitori antreprenori ai României: Dezvoltați-vă o cultură a administrării, înarmați-vă cu energie, dar și răbdare și, nu în ultimul rând, asumați-vă  necesitatea unui contabil.

Antreprenoriatul poate părea dificil, uneori. Dar acest lucru nu trebuie să reprezinte o grijă. Pentru mai multe lecții și sfaturi, urmărește emisiunea NEXTprenor, manualul elevului pentru antreprenoriat! Învață de la experți cum să ajungi chiar TU unul dintre antreprenorii de succes ai zilei de mâine!

IOANA ERDEI

IOANA ERDEI

Gazda emisiunii

DRAGOȘ DOROȘ

DRAGOȘ DOROȘ

Invitat

Episoade Anterioare