EuGandesc
EuGandesc
Ce înseamnă educația pentru mediu în școlile din România? S1E08
Loading
/
Ce înseamnă educația pentru mediu în școlile din România? S1E08

mai 4, 2022 | TNT about Education

Află ce ai de pierdut dacă nu te implici activ în protejarea mediului înconjurător, de la Elena Gaspar-Ion.

Ce înseamnă educația pentru mediu în școlile din România? S1E08

by Eu Gandesc | The Naked Truth about education

Maria Badiu

Gazda Emisiune

Profesor de Limba și literatura română, coach și trainer în domeniul dezvoltării personale, cu adolescenți, studenți și adulți.

Mihaela Olteanu

Gazda Emisiune

Coach și trainer de dezvoltare personală din pasiune, mămică interesată de ghidarea copiilor spre autonomie și leadership de sine, pasionată de evoluție constantă pe tot parcursul vieții.

Detalii Episod

E tot mai cool să fii verde! Dar știi cum să faci asta într-un mod eficient, de durată și cu însemnătate?

În episodul de astăzi, alături de gazdele emisiunii se află Elena Gaspar-Ion, președinte al Asociației Sistemului Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB). Fiind o temă de mare interes în ultimii ani, educația ecologică este subiectul central al discuției pe care o purtăm azi. Aflăm în primul rând ce inseamna educatia pentru mediu în școlile din România, cum putem crește gradul de conștientizare în rândul tinerilor, ce crede publicul larg despre acest fenomen, dar și cum ne păstrăm ferm poziția pe termen lung, odată ce am început să avem grijă de natură.

Se spune că educația pentru mediu este o altă formă a educației pentru viitor.

Maria Badiu

Pornind de la ideea că în acest moment avem o singură planetă locuibilă, relația dintre noi și mediu ar trebui să fie pe cât se poate de armonioasă. Cu toate acestea, adevărata conștientizare a necesității protejării naturii și a ceea ce inseamna educatia pentru mediu în adevăratul sens al cuvântului, se întâmplă greu și deseori pentru o scurtă durată de timp. În rândul tinerilor, șansele de a-i implica în activități de îngrijire a mediului cresc semnificativ dacă acestea sunt interactive și le oferă ocazia de a deveni chiar ei modele de urmat pentru alții; de curând s-a aprobat introducerea unei materii cu acest titlu, în programa școlară. „Copiii nu mai suportă să fie pasivi la o lecție deschisă; după 10 minute i-ai plictisit”, spune Elena. Așadar, cum incurajam tinerii să se implice activ?

ce inseamna educatia pentru mediu si cum incurajam tinerii

Orice element de educație care iese puțin din tipare și care le aduce aminte că fiecare dintre noi are sămânța unui erou, îi ajută la formarea unei personalități.

Elena Gaspar-Ion

Putem afirma că o parte din responsabilitatea implicării scăzute în rândul elevilor, se datorează slabei moderări a dialogului dintre cadrele didactice și Ministerul Educației. Deși există numeroase propuneri de proiecte și activități, din partea ambelor tabere, rareori acestea au un punct comun. Perspectivele celor două părți sunt diferite și lucrurile se mișcă extrem de greu. Cu toate acestea, ultimii ani ne-au dovedit că elevii își doresc să afle ce inseamna educatia pentru mediu, își doresc să contribuie la un viitor mai curat și mai mult decât atât, să ducă vorba mai departe. Provocarea constă în stimularea instituțiilor care dețin autoritatea, să ia parte la demersurile propuse de către profesori – de către cei care sunt implicați direct, zi de zi, în formarea tinerilor. „Este ușor pentru autoritatea locală să dea o mână de ajutor și să asculte cadrele didactice”, spune invitata noastră. Și totuși, de ce există atâtea piedici în calea unui viitor mai bun pentru toată lumea?

Pentru tine, ce inseamna educatia pentru mediu?

De la copii vin idei simple, eficiente și pe care o minte de adult poate nu le percepe ca fiind soluții. Implementare unor astfel de propuneri poate fi benefică pentru o comunitate întreagă și astfel începe schimbarea: de la o idee bună. Spune-ne ce crezi despre introducerea educației de mediu printre materiile de la școală, dar și cum vezi tu un viitor mai bun, mai verde, mai cool.

Episoade Anterioare