EuGandesc
EuGandesc
Ce presupune o carieră de antreprenor în liceu? S1E08
Loading
/
Ce presupune o carieră de antreprenor în liceu? S1E08

mai 10, 2022 | NEXTprenor

Află cum îți poți deschide propria afacere încă din liceu, de la Ionel Timiș, fondatorul ZAMIR.

Ce presupune o carieră de antreprenor în liceu? S1E08

by #EuGândesc | NEXTprenor

În episodul de azi al emisiunii NEXTprenor vorbim despre (noi) începuturi. Ce presupune cariera de antreprenor in liceu și cum dai drumul afacerii mult dorite, află azi de la Ionel Timiș, co-fondator alături de Bene Laszlo, al brandului Zamir, la doar 18 ani!

În episodul 6 al emisiunii NEXTprenor am aflat despre aportul genetic al familiei asupra ascensiunii profesionale în domeniul antreprenoriatului. Povestea invitatului de azi se pliază profilului identificat, el manifestând o afinitate pentru domeniu încă de la vârste fragede, inspirat fiind de tatăl său care deținea o afacere. Asta nu a fost, însă, totul. În clasa a 8-a, Ionel a descoperit o carte de renume în lumea antreprenoriatului, intitulată ”Tată bogat, tată sărac”, carte care i-a deschis ochii și a stârnit acea flacără de pasiune și dorință în el.

Cum începi o cariera de antreprenor in liceu?

Odată cu înaintarea în clasa a 9-a și cu schimbarea liceului, oportunitățile s-au înmulțit. La scurt timp după aceasta, a participat într-un accelerator de startup-uri, în care ulterior a fost și voluntar. Aici a avut loc începutul unui demers în lumea afacerilor, pentru Ionel. Așadar, cum începi o carieră de antreprenor de succes?

Totul a pornit de la un proiect Erasmus și de la ideea ”Ce tare. Cum ar fi să avem asta și în România?” Restul e istorie: în clasa a 12-a, la 18 ani, Ionel și Bene au introdus conceptul de șosete colorate în România. Cu multă ambiție, dorință de realizare și determinare, ideea lor a prins contur și în cele din urmă au deschis o insuliță într-un mall din Cluj-Napoca.

”Dacă ai grijă de tine și un pic de timpul tău, poți să faci lucruri extrașcolare și chiar lucruri destul de interesante, de care să fii mândru.”

Ionel Timiș

cariera de antreprenor in liceu si asocierea in business

Sfatul lui Ionel, antreprenor din liceu:

„Investește în tine și în skill-urile tale. Abordează zona de servicii, mai mult decât cea de produse, și testează. Încearcă să îți implementezi serviciile, chiar dacă nu contra cost, pentru început.”

De ce servicii și nu produse? Ionel ne amintește că pentru a vinde ai nevoie de bunuri, materie primă, investiții în stocuri și multe alte consumabile. Dezvoltând însă partea de servicii (web, marketing, foto, etc.) tu îți vinzi timpul, dar îl recuperezi totodată. Cum așa? Prin activitatea firmei tale, tu dobândești experiență și îți dezvolți aptitudiniile, fapt care ulterior, indiferent de domeniul de activitate în care profesezi, îți va fi benefic. Astfel nu va fi nevoie să apelezi la surse externe. Totodată, serviciile ajută la elaborarea unei rețele de networking și îți lărgesc perspectivele de viitor. O reală cariera de antreprenor in liceu nu mai pare de neatins, nu-i așa?

Despre asocierea în business: apelezi la familie sau la prieteni?

Indiferent cum sunt oamenii alături de care alegi să construiești un business, Ionel are un sfat general valabil: Dacă tu îl furi pe celălalt, te furi mai mult pe tine. Urmărește complementaritatea în skill-uri și dezvoltarea mutuală pentru a asigura o dezvoltare profitabilă afacerii tale”, spune Ionel. Atunci când oamenii se asociază într-un business, și o fac din dorința de a-și uni competențele pentru a crea ceva mai măreț, atunci acea plăcintă de business care urmează să fie împărțită va fi mult mai mare decât brioșica ta micuță.”

Privind în retrospectivă, Ionel menționează două lucruri pe care le-ar face diferit, lucruri pe care un viitor antreprenor ar trebui să le aibă în vizor:

  • Asumarea responsabilității;
  • Lansarea în zona serviciilor.

Ca un ultim îndemn pentru voi, anteprenorii zilei de mâine, Ionel vă amintește să aveți încredere în voi, chiar o încredere nebună. Să păstrați un ochi asupra modului în care vă utilizați timpul, iar acest lucru vă va permite să vă distrați, să învățați, să aveți activități extrașcolare și să dezvoltați proiecte la care nici nu ați visat.

Pentru a mai multe tips & tricks din culisele unor oameni ce au dezvoltat o cariera de antreprenor in liceu, urmărește-ne aici.

Andreea Țicală

Andreea Țicală

Gazda emisiunii

Ionel Timiș

Ionel Timiș

Invitat

Episoade Anterioare